07-02-2015 

Aan de Lange Veerstraat 11, waar eerder Restaurant Wensen gevestigd was, zit nu sinds september 2013 het restaurant Ratatouille Food&Wine van Chefkok Jozua Jaring (eerder o.a. gewerkt bij Vis&Co en Chapeau!).

Al in november 2014 werd Ratatouille bekroond met 1 Michelinster.

De betrekkelijk kleine ruimte biedt plaats aan ca. 24 couverts met vooral wat krappe 2 persoons-tafeltjes. Ook de opstelling van de tafels is voor de helft van de gasten niet fijn want je kijkt de hele avond naar een muur, tenzij je aan een ronde 4-persoonstafel zit.

De ontvangst is hartelijk en bestellen we als aperitief een glas souvignon blanc Domaine Félines Jourdan uit Zuid-Frankrijk. Dan legt het deskundige bedienend personeel het concept van het restaurant uit: je kunt kiezen voor het Chef Experience Menu dat naar keuze bestaat uit 2 t/m 7 gangen, al dan niet aangevuld met een bijpassend wijnarrangement, waarbij je je helemaal kunt laten verrassen of achterin de menukaart kunt bekijken wat de diverse gangen zijn, of je kiest voor het Chef Exeptionel Menu dat bestaat uit 4 signature dishes van Jozua Jaring. In dit geval allemaal gerechten waarin de truffel terug komt.

Wij besloten te gaan voor een 4 gangen Experience Menu met bijpassend wijnarrangement, waarbij Trudie aangaf dat zij in plaats van coquilles als tweede gang liever het gerecht van boekweit, rabiola en gamba wilde. Dat kon.

Als snel kwamen er een paar prachtige Amuses:

Links een macaron van pruimen met een vulling van gevogelte mousse.  Rechts een cilinder van groene appel gevuld met buikspek en bovenop een bonbon van mango en dragon.


Als je het dekseltje van het kommetje eraf haalde kwam er een koude soep van kastanjes met een sinaasappelschuim tevoorschijn.


En een oublie, gemaakt van rode biet, gevuld met makreel en geroosterde pompoen, bovenop bolletjes van yoghurt.

Zeer originele en heel smakelijke mondvermaakjes!

Daarna kwam er een mandje met heerlijk brood op tafel:

Eerste gerecht:

Een fraai opgemaakt bord met daarop Kwartel & Ganzenlever. Een gebraden ballotine van boerderij-kwartel, gevuld met ganzenlever, verse wintertruffel, een chip van appel, een vinaigrette van appel en pruimen, een kwarteleitje met lavazout, crème van kalamansi (een soort kleine citroenachtige) en een gefrituurde dadel die ook met ganzenlever was gevuld. Heerlijk!

We dronken bij dit gerecht een glas Altenkirch 2013, Duitse Riesling uit het Rijndal.

2e gerecht:

Daar ging het dus een beetje fout bij Paul, want i.p.v. de door hem verwachtte coquilles werd er voor hem ook hetzelfde gerecht uitgeserveerd als voor Trudie:  Boekweit & Rabiolo & Gamba. Omdat we niet al te moeilijk wilden doen lieten we het maar bij de vermelding dat het niet helemaal klopte, waarop meteen excuses kwamen. Op het bord:  een tortellini van boekweit gevuld met rabiolakaas geserveerd met een geroosterde gamba van The Black Egg, oregano, melasse, een gedroogde honingtomaat en een schuim van paprika.

Bij dit gerecht hoorde een Oostenrijkse rode wijn:  een Braunstein Keltische Blaufränkisch.

3e gerecht:

USA Bavette. Bestaande uit een prachtig geroosterde mals stuk runderbavette, crème van kervelknol met bosuitjes, gepofte pompoen, schorseneren, gedopte sojaboontjes, rode biet een torentje van geschaafde gebakken aardappelschijfjes, geserveerd met een Albuferasaus, die o.a. port, madeira en cognac bevatte. Zalig!

Bij dit gerecht werd een volle rode Italiaanse wijn geserveerd: een Lucanto Montepulciano.

Dessert:

Passie & Chocolade. Een heerlijke combinatie van mousse en bavarois van chocolade met passievruchten, een doorzichtige schijf van karamel en koffie, crumbles, diverse zuurtjes en zoetjes.

Bij het dessert kregen we een glas Riversaltes Ambre uit 1996. (port/sherry-achtig)

Daarna wilden wij afrekenen, maar toen werd ons, vanwege het misverstand rond het 2e gerecht als goedmaker door het restaurant nog koffie/thee met friandises aangeboden. Voor Trudie verse muntthee en voor Paul een dubbelexpresso met daarbij de friandises in een soort weckpotje:

Rechts een crumble met schuim en op het dekseltje links een ratje (van de film Ratatouille) gemaakt van witte chocoladecrème, omhuld door donkere chocolade en de oogjes waren gemaakt van yuzu.


Een prima aanwinst voor Haarlem. Originele gerechten die op hoog niveau gekookt en gepresenteerd worden .Vlotte, deskundige en betrokken bediening. Wanneer er in de toekomst naar wat ruimere huisvesting en wat comfortabeler tafels wordt overgegaan zit er misschien nog wel meer dan die ene Michelinster in voor ze.

Maak een gratis website met Yola