7 april 2019

In het prachtige hoekpand waar ooit in 1899 V&D gevestigd was en de laatste jaren veel restaurants gezeten hebben (de Componist, Lambermon’s, La Plume en Seymour) is sinds februari van dit jaar Samabe gevestigd.
Eigenaar Richold Bakker, die elders (Bergen) al restaurants had probeert het nu samen met chefkok Jiani Gritzalis op deze plek aan de Lange Veerstraat 1 in Haarlem wel tot een succes te maken.

Bij Samabe kookt men volgens de Balinese keuken.
De inrichting heeft een leuk tropisch tintje gekregen:

We  zaten aan een (klein) tafeltje bij het raam en begonnen met een glaasje Verdejo en wat lekker koel kraanwater.
Je kunt uit de menukaart kiezen tussen losse voor- en hoofd- en nagerechten, maar ook uit diverse rijsttafels.
Wij besloten te gaan voor  een voorgerecht en een hoofdgerecht.

Voorgerecht:
Trudie vond de tonijn ingelegd in Samabe-marinade spannend klinken en bestelde dat dus. Helaas zonder verdere uitleg wat het zou zijn en uiteindelijk bleek het dus dit te zijn:

Drie dunne plakjes tonijn die ceviche gegaard bleken te zijn en daarna van een grill-laagje voorzien. Zuur dus en erg weinig voor een voorgerecht waar men 12,50 voor vraagt. Dat ook gemeld aan de bediening, met als gevolg dat even later de eigenaar bij ons aan tafel uitleg kwam geven over de bereidingswijze. Hem er op gewezen dat het niet duidelijk op de kaart stond en later op de avond bleek dat als resultaat te hebben dat bij andere mensen die dit wilden bestellen er wel uitleg over werd gegeven. Misschien ook de menukaart aanpassen?

Paul had gekozen voor de lamssaté:

Prima geroosterde saté met lekkere saus.

Hoofdgerechten:
Trudie koos voor de daging semur met daarbij een kleine portie tipat cantok/ gado gado.
Dagin semur:

Gado gado:

Paul ging voor de Ikan Pepesan. Normaal van makreel gemaakt, maar nu van kabeljauwfilet. Twee heerlijk gekruide met een laagje groentes voorziene stukken perfect, in bananenblad gegaarde, stukken kabeljauw:
Standaard krijg je bij de gerechten witte en gele rijst en Sajoer Lodeh:
Alle hoofd- en bijgerechten waren prima op smaak en ruim voldoende porties voor ons.

Conclusie: op een paar kleine schoonheidsfoutjes na (het voorgerecht van Trudie en erg kleine tafeltjes waar nauwelijks alle gerechten op passen) heeft Haarlem er weer een nieuw restaurant bij dat mooi ingericht is en met gerechten die goed smaken.


Maak een gratis website met Yola