24-01-2015

Eetkamerrestaurant Karmozijn stond al enige tijd op ons 'verlanglijstje' en was ons nu gelukt voor de zaterdagavond om 19:00 uur te reserveren bij dit restaurant dat vrijwel geheel door 1 man, Ton Overbeek, gerund wordt. Overbeek is gastheer, sommelier, bediening en kok tegelijkertijd en runt dit als een soort eetkamer ingerichte restaurant al ca. 16 jaar op deze wijze. (iets later kwam er wel een hulpje bij in de keuken.)

De inrichting is een allegaartje van lambriseringen, schemerlampjes en kroonluchters en veel oud hout. Het oogt allemaal wat donker en een schilderbeurt zou op z'n plek zijn. Verder ook niet echt brandschoon, want spinrag hier en daar

Tafels zijn mooi met echt linnen gedekt en ook het servies en het bestek is chique. Prima zittende stoelen (en dat moet ook wel...)

Na ontvangst door Ton Overbeek duurt het enige tijd voordat wij gevraagd worden of we een drankje willen hebben en we besluiten een glas Spaanse Rueda (Souvignon Blanc) te nemen.

Daarna volgt de menukaart die 4x per jaar wisselt en bestaat uit 4 voorgerechten ( 1 mabré en 2 terrines en een combinatie van de voorgerechten), 2 tussengerechten (uiensoep en coquilles), 4 hoofdgerechten (tarbot,  kalfsribeye, hertenfilet en runderbavette) en ook nog eens 4 nagerechten (chocolade, peren bavarois, mousse en ijs van caramel en een kaasplankje).

Je kunt kiezen voor a la carte of voor een 3-gangenmenu voor € 42 of een 4-gangenmenu voor € 48.

Wij besloten a la carte te gaan.

Na ruim 1 uur kwam er een amuse op tafel: een bitterbal van erwtensoep met een schuim van rookworst. Een klassieker van hem blijkbaar, want wij zagen die in eerdere recensies van voorgaande jaren deze ook al voorbijkomen:

Leuke, lekker combinatie.

Ondanks dat er standaard waterglazen op tafel staan moesten we zelf wel om wat bruisend water vragen en kwam ook toen pas een bordje met lekkere broodjes en boter, zout en olijfolie op tafel.

Voorgerecht:

Om 20:30 (dus anderhalf uur na binnenkomst) kwamen onze voorgerechten. (Vreemd om er zo lang op te moeten wachten, want zowel marbré als terrines zijn allemaal van te voren al klaargemaakt.)

Voor Trudie een terrine van kwartel en zuurkool met een mosterddressing. Smaakte heel erg lekker:

Paul nam ook een terrine, die van heilbot en rivierkreeftstaartjes met daarbij Hollandse garnalen en currysaus. Ook heel erg smakelijk en zeker geen kinderachtige portie terrine:

Daarna helaas weer erg lang wachten op onze hoofdgerechten. Dat komt mede omdat Overbeek er de voorkeur aangaf om eerst de tafels die ook een tussengerecht hadden besteld te bedienen. Uiteindelijk na weer een uur kwamen om 21:40 onze hoofdgerechten.

Tussendoor schonk Ton Overbeek wel ruimschoots de glazen witte wijn bij en nam Trudie  bij haar hoofdgerecht een rode wijn,  een Springfield whole berry cabernet sauvignon uit Zuid-Afrika.

Trudie kreeg kalfsribeye en ragout zwezerik (in een soort bitterbal) met een saus van paddenstoelen. Een prachtig (groot) stuk rosé gebakken kalfsribeye met fraai garnituur daaromheen en een erg smakelijke saus:

Paul had gekozen voor tarbot met scampi met een kroketje van kreeft met een bieslooksaus. Ook dat was allemaal prima in orde. Groente garnituur op de borden was wel overal hetzelfde, maar allemaal ruim voldoende:

Vanwege de lange wachttijden en het feit dat we na deze 2 behoorlijke porties best al wel aardig vol zaten (het brood was inmiddels ook op door het lange wachten) besloten we om 22:10 het hierbij te laten en niet nog het risico van weer een uur wachten op een nagerecht te nemen en de rekening maar te vragen. Daarop reageerde Overbeek wat kriegelig met de woorden: "ik zit midden in mijn hoofdgerechten" en liet ons vervolgens nog eens 20 minuten wachten alvorens de rekening te brengen.

Na 3 en een half uur en een amuse en 2 gerechten later gingen we weer huiswaarts. 

Conclusie:  De extreem hoge cijfers op bijvoorbeeld Iens worden afgewisseld met extreem lage cijfers en dat begrijpen we wel een beetje.  Als je je er met een groter gezelschap op instelt dat je echt een avondvullende gaat krijgen en ca. 5 uur aan het tafelen bent zul je niet teleurgesteld zijn. Ben je niet van te voren daarop ingesteld dan kan ik mij  de lagere cijfers voorstellen. Ton Overbeek kan zeker prima koken maar zou er goed aandoen de one-manshow te vervangen door wat meer extra hulp in zowel de keuken als in de bediening.

Maak een gratis website met Yola