02-09-2023

Naar aanleiding van onze huwelijksdag besloten wij een keer te gaan eten bij hotel/restaurant Frenchie in Haarlem.
Dat mede ook omdat Hiske Versprille er vorig najaar een mooie recensie over geschreven had in De Volkskrant.
Frenchie is zowel een (boutique)hotel, als een restaurant en het restaurant is leuk ingericht met onder andere veel afbeeldingen van honden. Het logo van Frenchie is ook de bovenkant van een hondenkop. Na wat nadere bestudering kwamen we er achter dat het dus een Franse buldog betreft.

Na binnenkomst namen we eerst elk een glas wijn en water. Voor Trudie een rode Moltepulciano en voor Paul een witte Viognier.
Snel kwam er een klein hapje op tafel, een kerrie-kaaskoekje:
Daarna kregen we uitleg over het menu. Je kunt a la carte kiezen of gaan voor  een 4- of 6-gangen The best of Frenchie-menu. Wij besloten ons te laten verrassen met het 4 gangen Best of Frenchie-menu.

Amuses:
v.l.n.r:  op olijfhout opgediend een croustade met tartaar van wortel en lavas, daarnaast een stukje nashipeer geïnfuseerd met verveine en een glaasje heldere gazpacho met perzik en ananastomaat.
Erg leuke en smakelijke hapjes.

1e gerecht:
Gebrande rode poon en mosseltjes met wat zwarte knoflook, mini courgettes, zeekomkommertjes en een vinaigrette van strandkrab.
Weer erg lekker, vooral die vinaigrette van strandkrab.

2e gerecht:
Een flan van doperwten, salade van doperwt, groene asperges, met een 64-graden eidooier en daarbovenop een sinaasappel hollandaisesaus en crisps van Parmezaan.
Aparte smaken bij elkaar.

3e gerecht:
Dry aged kalfslende van Gasconne rund met daarop een kruidenkorst, seizoen groenten, een gefrituurde dobbelsteen met ragout van de tong  en vlees van de kop van de koe. Daarbij een heerlijke jus de veau.
Heel erg lekker allemaal.

Bij dit hoofdgerecht lieten wij ons door het deskundige meisje in de bediening adviseren voor een bijpassend glas wijn. Voor Trudie werd dat een stevige rode Spaanse Albahra tinto en voor Paul werd het een stuk lichtere Italiaanse (uit de Dolemieten) Foradori Lezèr. Paste er inderdaad goed bij.

Nagerecht:
We konden kiezen tussen kaas of zoet en kozen voor zoet.
Vanille chantilly, compote van kers, amandelcrunch en een sorbet van rode biet en espuma van kriekbier.
Alweer erg lekker en vooral verrassend van smaak was de combinatie van biet en kers.

Wij wilden daarna afrekenen, maar mochten niet eerder weg voordat we  ook nog wat friandises kregen:

Frenchie is een prima restaurant met verrassend goede wijn-spijscombinaties en deskundige en vriendelijke bediening.