In het kader van de 'Heerlijk-10daagse' (een actie waarbij je 3 gangen voor 25 euro kunt dineren en bij een sterrentent voor een additionele 10 euro per ster) gegeten bij het 1 Michelinsterrestaurant Cheval Blanc in Heemstede. Gewoon in een rustige winkelstraat gesitueerd en volop (gratis)parkeerruimte voor de deur. De inrichting van het ca. 36 couverts tellende restaurant is warm en behaaglijk met prima zittende stoelen.
De bediening is professioneel en wat afstandelijk.
Vanwege deze actie hebben ze deze avond het hele restaurant vol zitten met deelnemers en wordt een vast 3-gangen menu geserveerd dat kan worden uitgebreid met entrees en een tussengerecht. Verder is er naar keuze een begeleidend wijnarrangement die per heel glas, per half glas of per BOB-glaasje (klein proefslokje) kan worden genuttigd.
Na binnenkomst besloten wij een glas Argentijnse Chardonnay bij het zelfgebakken(?) brood met boter van het eiland Guernsey te nemen. Een heerlijke frisse witte wijn die wij ook bleven drinken tot aan het hoofdgerecht.
Na uitleg van de kaart besloten wij toch maar ook een tussengerecht te nemen, hoewel 15 euro extra daarvoor in onze ogen wel erg veel is.

Amuse:
De amuse bestond uit een in een espressokopje geserveerde soepje van zuurkool met daar bovenop een schuim van rookworst. Daarbij werd een macaron van amandel geserveerd die gevuld was met crème van wild gevogelte en afgetopt met cranberry gelei.
Vooral de combinatie zuurkool met rookworst was in deze vloeibare- en schuimsamenstelling heel apart en lekker.

Voorgerecht:
Het voorgerecht was wat ons betreft het hoogtepunt van de avond en bestond uit hun kijk op Japanse Maki van gekonfijte eendenbout met Bloemendaalse gele, tamme eendenborst gelakt met Hoi-Sin, kroepoek van rode biet, zoetzure flespompoen en een structuur van kokos en koriander.
Een prachtig opgemaakte leisteen met een explosie van verschillende smaken. Grappig was dat de makirollen niet gemaakt waren van sushi-rijst maar van bulgur. De Bloemendaalse gele is een lokaal voorkomende (bloem)koolsoort. De crème van van pompoen was afgetopt met kaviaarballetjes van soja en daarnaast vonden we nog druppels van paprika, posteleinblaadjes (op de maki) en doperwtenscheuten (op de structuur van kokos met koriander). Heerlijke malse gelakte eendenborst ook.

Tussengerecht:
Het tussengerecht bestond uit geroosterde zeeduivel, ravioli van remoulade, Zeeuwse mosseltjes, gekonfijte tomaat, gezouten kappertjes en een dressing van olijfolie met 12 jaar oude Balsamico.
Een beetje teleurstellende kleine portie voor zoveel extra geld en de geroosterde zeeduivel was wat aan de droge kant. De ster van het gerecht was wat ons betreft de dressing van olie met balsamico.

Hoofdgerecht:
Het hoofdgerecht was een stuk gegrilde USA rundersukade met gestoofde schorseneer, in walnootolie geweekte portobello, trompettes de mort,  crème van pastinaak en hazelnoot en jus van rode wijn.
Bij sukade denk je in Nederland al gauw aan draadjesvlees, maar dit stuk Amerikaanse sukade was dusdanig mals en dooraderd dat het gewoon rosé gegrild geserveerd kon worden. Botermals. Heerlijke bijkomende smaken van de paddenstoelen en een verrukkelijke rode wijnsaus.
Bij het hoofdgerecht dronken we een stevige rode Bordeauxwijn: La Dame van Cahteau Jean Faux.
Bijzonder geslaagde combinatie bij dit gerecht.

Dessert:
Hoewel er keuze uit meerdere desserts en eventueel een kaasplankje was kozen wij gewoon het bij dit menu horende nagerecht: in vanille en sinaasappel gepocheerde appel, vanille roomijs, donut, crumble van gevriesdroogde yoghurt met karamel en een kaneelmarshmallow en sabayon van Licor 43.
Zonder meer een bijzonder smakelijke afsluiting van deze maaltijd.

De 'Heerlijk 10-daagse' is een erg leuke manier om enigszins laagdrempelig kennis te maken met een Michelinsterrenrestaurant als Cheval Blanc. Wat ons betreft zeker de moeite waard!

Maak een gratis website met Yola